L’escriptori de Windows XP

Tots els ordinadors necessiten un sistema operatiu per funcionar. El sistema operatiu s’encarrega de controlar les funcions de l’ordinador i permeten a l’usuari fer coses com escriure amb el teclat, usar un ratolí, imprimir, organitzar carpetes i arxius, i obrir aplicacions. Windows XP ens permet fer aquestes coses mitjançant l’Escriptori.

L’Escriptori és la nostra àrea de treball, el primer que veiem quan l’ordinador està llest perquè ho utilitzem. En la Figura 1 podem veure un escriptori típic de Windows XP i les seves parts (l’aparença de l’Escriptori pot canviar-se segons el gust de l’usuari, per la qual cosa la del seu ordinador pot veure’s diferent a la que es mostra aquí).

Figura01
figura 1

El botó Inicio: una de les eines més importants. Ens permet obrir el menú Inicio de Windows XP i obrir les aplicacions (Figura 2). També ens permet apagar, reiniciar l’ordinador o canviar d’usuari.

Figura02
figura 2

La Barra de tasques: serveix principalment per canviar entre finestres i aplicacions obertes, les quals es mostren com a botons en la Barra de tasques (Figura 3). En l’extrem dret de la Barra de tasques trobem la Safata del sistema, que és la zona de notificacions de Windows, on podrem veure l’hora, missatges d’actualitzacions i una altra informació d’aplicacions que estiguin actives en el nostre ordinador. També pot tenir icones d’accés ràpid a aplicacions molt utilitzades (Figura 3).

Figura03
figura 3

Icones: representen aplicacions, arxius o carpetes (Figura 4). Generalment s’usen fent doble clic sobre la icona que volem usar. Les icones més comunes en l’Escriptori de Windows XP són:
La Paperera de Reciclatge, on trobarem els últims arxius o carpetes que hem eliminat. Mentre estiguin en la Paperera de Reciclatge poden restaurar-se.
El meu PC, que obre una finestra que ens mostra les unitats d’emmagatzematge de l’ordinador.
Els meus Documents, que conté les carpetes i arxius (documents de text, fulls de càlcul, imatges, etc.) de l’usuari.

Figura04
figura 4

El Menú Inicio: ens permet accedir a Carpetes i Aplicacions instal·lades en l’ordinador. En fer clic sobre el botó Inicio apareixerà el menú (Figura 5). En la part superior veurem el nom de l’usuari. En la part esquerra del menú apareixen les aplicacions més usades, i en la part dreta es mostren accessos a carpetes comunes, com Els meus Documents, Les meves Imatges o el Panell de Control. També veurem l’opció de Buscar, que ens permetrà cercar arxius en l’ordinador.

Figura05
figura 5

Per obrir alguna aplicació instal·lada, hem de posar el cursor del ratolí sobre l’opció Tots els programes, i es desplegarà una llista amb tots els programes o aplicacions que podem utilitzar en l’ordinador.

Per exemple, si volem usar la Calculadora, hem de posar el ratolí sobre Tots els programes, després sobre Accessoris i finalment fer clic sobre Calculadora (Figura 6). El menú es tancarà automàticament i veurem la finestra amb la calculadora llesta per usar.

Figura06
figura 6

Apagar/Reiniciar l’ordinador: Quan acabem d’utilitzar l’ordinador, hem d’apagar-ho correctament. Per a això, en el Menú Inicio tenim l’opció Apagar equip (Figura 7). En fer clic en aquesta opció apareixeran els botons que es mostren en la Figura 8.

Figura07
figura 7

Si volem apagar l’equip, hem de fer clic en el botó Apagar. Windows es tancarà i l’ordinador s’apagarà automàticament.

Figura08
figura 8

Si volem reiniciar l’ordinador, per exemple perquè s’ha instal·lat o actualitzat alguna aplicació, hem de fer clic en el botó Reiniciar. Windows es tancarà i l’ordinador tornarà a iniciar-se immediatament, com si s’acabés d’encendre.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s